top of page
WhatsApp Image 2020-12-09 at 11.03.40.jp

MIKA POUTALA

Kansanedustaja

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

TEEMAT

Tässä esittelen mulle tärkeitä teemoja

LeikkimökkiHikoki-2.jpg

Työ ja yrittäjyys
kunniaan

MikaKeli.jpg

Hyvinvointi on
hyvän elämän perusta

Brand_Highres_Mika Poutala_0123.png

Vähemmän byrokratiaa - Enemmän toimintaa

Työ ja yrittäjyys

Työnteon ja työn vastaanottamisen tulisi olla aina kannattavaa. Tällä hetkellä monessa tilanteessa lisätyöt ei ole houkuttelevia, koska verot syövät jopa puolet lisäansioista, tai byrokratia tekee asiasta yksinkertaisesti liian hankalaa. Tämän lisäksi omalla palkalla pitää tulla toimeen.

 

Yrittäjät pitää Suomea pystyssä. Pieniä yrityksiä on kannustettava kasvuun. Lähes kaikki uudet työpaikat 2000 luvulla on syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Ensimmäisen työntekijän palkkaamista tulisi helpottaa, jotta yksinyrittäjät uskaltaisivat ottaa askeleen kohti työllistävää yritystäMitä paremmin yritykset pärjäävät, sitä enemmän syntyy työpaikkoja, sekä verotuloja.

 

Työn ja yritysten verotusta on kevennettävä, jotta ihmiset haluavat tehdä töitä ja ottaa riskiä.

Untitled design.png

" Jokaisessa tilanteessa työn tekeminen tulisi olla kannattavaa "

" Hyvinvointi ei ole pelkästään fyysistä hyvinvointia "

Untitled design (3).png

Hyvinvointi

Hyvinvointi on hyvän elämän perusta. Tämän takia hyvinvointia tulee tukea mahdollisimman laaja-alaisesti. 


Ennaltaehkäisevät palvelut ovat taloudellisesti ja inhimillisesti kestävä ratkaisu. Liikunnan lisääminen läpi koko väestön olisi suositeltavaa ihan perusterveydenkin kannalta. Tämä ei ole ainoastaan opetus- ja kulttuuriministeriön tehtävä, vaan sen tulisi olla poikkileikkaava teema kaikissa ministeriöissä. Esimerkiksi kevyenliikenteen kunto ja toimivuus vaikuttaa suuresti pyöräilyn houkuttelevuuteen.


Hyvinvointi ei ole pelkästään fyysistä hyvinvointia. Viime vuosien aikana on tullut hälyttäviä viestejä nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä. Nuorten henkiseen hyvinvointiin tulee panostaa riittävästi. Terapiatakuu tulisi saada käyttöön välittömästi. Jos nuorena tipahtaa yhteiskunnan ulkopuolelle, on se tragedia ihmisen itsensä lisäksi myös koko yhteiskunnalle.


Kaikkein haastavimmassa asemassa näyttää tällä hetkellä olevan nuorten lisäksi myös vanhukset. Monet palvelut ovat siirtyneet digiympäristöön, eikä läheskään kaikilla vanhuksilla ole mahdollisuuksia tai osaamista hyödyntää näitä arjessaan. Tämän lisäksi yhden luukun taktiikka ei toimi ja vanhuksia pompotellaan luukulta toiselle.

 

Vähemmän byrokratiaa

Byrokratiaa (hitaus, sääntely, jäykkyys, protokollat) tulisi keventää mahdollisimman paljon. Moni ala kärsii byrokratian lisääntymisestä. Tämän lisäksi koko hallintokoneisto rullaa vajaateholla hitauden ja säännöstelyn takia.


Opettajien työhön on lisätty erilaisia pakollisia lisätehtäviä, byrokratiaa. Tämä on suoraan pois siitä oikeasta opettajan työstä, eli lasten ja nuorten opettamisesta, kasvatuksesta ja kohtaamisesta. Otsikot opettajien uupumisesta ei ole seurausta opettamisen raskaudesta, vaan nimenomaan lisätöistä, sekä inkluusion ihannoimisesta. Toki oman ongelman soppaan tuo myös liian suuret luokkakoot.


Julkisessa hallinnossa toimimattomat digijärjestelmät ovat tämän päivän iso ongelma. Tästä hyvänä, tai siis huonona esimerkkinä käy terveydenhuolto. Hoitojonot kasvavat, työntekijät väsyvät ja palvelu hidastuu.

 

 

bottom of page