top of page
  • Mika Poutala

Sähköpotkulaudat kuriin

Muutama vuosi sitten katukuvaan ilmestyi kasapäin sähköpotkulautoja. Tämä uusi mielenkiintoinen kapistus sai aikaan ihmettelyä ja kiinnostuneita kokeilijoita. Tuntui että innostusta kesti vuoden verran, mutta sitten isoin buumi hellitti. 

Nyt muutamaa vuotta myöhemmin on homma kuitenkin karannut käsistä. On tullut lisää toimijoita ja on nähty konkreettisesti myös se tarinan toinen puoli.


Jos nyt muutamia haasteita nostetaan esille, niin tässä pieni lista:

1. Onnettomuuksia äärettömän paljon

2. Vaaratilanteita jalankulkijoiden kanssa

3. Sähköpotkulautoja ympäriinsä ihan miten sattuu


Muutamassa vuodessa on tullut selväksi, että sähköpotkulaudat aiheuttavat suunnattoman määrän onnettomuuksia. Tähän kun lisätään humalassa ajamisen, niin yhtälö on karmaiseva. Tämän lisäksi, vain todella harvat käyttävät kypärää.


Ensiavussa työskentelevät eivät enää anna omien lapsienkaan käyttää sähköpotkulautoja, kun ovat nähneet millaista jälkeä ne saavat aikaan.


Vaaratilanteet jalankulkijoiden kanssa yleensä aiheutuu siitä, että sähköpotkulaudoilla ajetaan sääntöjenvastaisesti jalankulkijoille seassa. Sähköpotkulaudalla tulisi ajaa vain pyörätiellä.


Viime aikoina sähköpotkulautoja on ilmestynyt myös pientaloalueille, kun aiemmin ne olivat ainoastaan keskustoissa. Nyt niitä makaa kasoittain pitkin rauhallisia ja siistejä pientaloalueita. Samalla ne vaikeuttavat monesti rattaiden kanssa liikkuvia, sekä liikuntarajoitteisia ihmisiä.


No mikä olisi sitten ratkaisu tähän kaikkeen?


1. Rajoitetaan toimijoiden määrää. Norjassa on jo rajoitettu yritysten määrää, ketkä pääsevät tarjoamaan omia palveluitaan. On kilpailutettu turvallisuuden ja laadun näkökulmasta yritykset ja vain parhaat päästetty mukaan.

2. Varmistetaan aplikaatioon asennettavalla testillä, että vuokraaja ei ole humaltunut. Myös lakiin tarvitaan muutos, että sähköpotkulaudalla ajaminen olisi verrannollinen autolla humalassa ajamiseen. Norjassa nainen sai yli 8000€ sakot humalassa ajamisesta ja ajokortti lähti hyllylle.

3. Kielletään kahden tai useamman käyttäjän samanaikainen ajaminen asentamalla painoanturit lautaan, jolloin lauta menee pois päältä, jos se huomaa, että kyydissä on useampi matkustaja.

4. Selkeät säännöt mihin ja miten sähköpotkulautoja saa pysäköidä. Sakot väärin pysäköidystä laitteesta.

66 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page